Sådan sparer du vand og strøm, når du bruger din opvaskemaskine

Hvis du bruger din opvaskemaskine rigtigt, vil du kunne spare en helt masse vand og energi. Det er rigtig godt for miljøet, og hvis det ikke skulle være grund nok, så vil du også komme til at mærke det i pengepungen.

Bruger opvaskemaskinen mindre vand end opvask i hånden?

Ja, det gør de helt bestem! De mest energivenlige opvaskemaskiner komme helt ned og bruger kun 10 liter vand per opvask, når du vælger på eco-programmet.

Hvor meget vand bruger opvaskemaskinen?

Det er først og fremmest vigtigt at nævne, at opvaskemaskiners energi- og vandforbrug er meget forskelligt. De nyere opvaskemaskiner er alle sammen udstyret med et eco-program, som bruger meget lidt vand til en opvask. Nogle af dem bruger endda ikke mere end 10 liter vand på en enkelt opvask. Ældre opvaskemaskiner uden eco-program vil komme op på omtrent 20 liter vand til en opvask. dog alle kendetegnet ved, at de fleste bruger meget lidt vand til en opvask på eco-programmet.

Spar flere hundrede kroner om året

Disse ældre opvaskemaskiner, der bruger 20 liter vand på en opvask og vasker op på et 65 grader-program, vil i årlige el- og vandomkostninger koste dig omkring 1.650 kroner, hvis du anvender den dagligt.

Energivenlige opvaskemaskiner med eco-program, der altså kun bruger halvt så meget vand. 10 liter, per opvask og vasker op ved 50 grader, vil også kun koste dig det halve i årlige el- og vandomkostninger – cirka 850 kroner.

Eco-programmer vasker dit service rent, som de “almindelige” programmer med mere og varmere vand, men tager bare længere tid om det. Kun når opvaskemaskinen skal klare mere genstridigt snavs, kan det egentlig betale sig at ikke at bruge eco-programmet

Skyl ikke af

Jeps, den er god nok, selv de mest sovsede tallerkener og fedtede smoothieglas skal bare fyres direkte i opvaskeren. En moderne opvaskemaskine klarer den slags uden det mindste problem, og du vil samtidig både sparer tid, vand og penge, hvis du bare dropper at skylle af.

Er du bange for, at maskinen kommer til at lugte, eller madresterne indtørrer på servicet? Hvis du holder opvaskemaskinen lukket, når du ikke bruger den, opretholder du en vis fugtighed i maskinen, der sørger for, at madresterne ikke indtørrer og lugten i øvrigt heller ikke siver ud.

Synes du alligevel, at madresterne ser lidt indtørrede ud kan du vælge et program med forskyl. Maskinen vil bruge langt mindre vand, end du vil ved at skylle det af.

Fyld maskinen helt op

Dette giver måske helt sig selv, men det skal ikke desto mindre nævnes, da mange starter en halvfyldt opvaskemaskine. Venter du, til maskinene er fyldt helt op, vil du spare vand og strøm, fordi maskinen kører færre gange.

Opvaskemaskiner kan også være udstyret med “elektronisk mængdekontrol”, hvilket vil sige, at maskinen bruger mindre vand, hvis du ikke fylder den helt opt. Med denne funktion bruger opvaskemaskinen dermed kun det vand, der er brug for.

Skru ned for temperaturen

Denne er også ganske logisk; programmer med lavere temperaturer bruger mindre strøm, fordi der skal bruges mindre strøm på at opvarme vandet. Faktisk kan du ved at skrue temperaturen ned fra 65 til 55 eller 50 grader spare 10-20 % i strøm. Miljøet og din pengepung vil takke dig for at vaske på en lavere temperatur.

Tak for hjælpen

Denne artikel er blevet udfærdiget i samarbejde med NET2Kompagniet, der skal have en stor tak for assistancen. Kender du ikke NET2Kompagniet, så kan vi afsløre, at de er en af Danmarks førende forhandlere af vinduer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.