Testguide til robotstøvsugere: Disse faktorer skal du være opmærksom på

Mange har allerede en, andre har ikke, men langt de fleste har været fristet på et eller andet tidspunkt til at anskaffe sig en. Vi tænker selvfølgelig på robotstøvsuger, som du på de søvnige søndag formiddage har sukket dybt og tungt efter. Men hvad er egentlig en god robotstøvsuger? Det kan være en smule svært at navigere i, da der efterhånden findes en del på markedet og de er vidt forskellige prisklasser.

Vil du gerne vide, hvad du skal være opmærksom på, når du kigger du robotstøvsugere? Så læs med nedenfor i denne artikel, hvor vi fortæller dig alle fordele og ulemper ved vor tids hushjælp.

Fordelene ved robotstøvsugeren

Fjerner skidt fra glatte gulve og kører over dørtrin

Der er sket rigtig meget med robotstøvsugere i de seneste år, og heldigvis for dig er det på forbedringssiden alt sammen. Førhen krævede robotstøvsugere en komplet plan overflade uden forhindringer, men nu kan de sagtens køre over f.eks. dørtrin på et par centimeter. Hvis du har meget høje dørtrin derhjemme, kan du stadig godt få problemer med robotstøvsugeren, men generelt set er de små hjælpere virkelig blevet terrængående.

Brugervenlige

Tidsplan samt start og stop indstilles helt utroligt nemt på de fleste modeller, og der findes også modeller, hvor din robotstøvsuger via en app, hvis du skulle have lyst til det. Du kan vælge imellem at starte støvsugeren på et fast ugentlig tidspunkt, eller selv starte den med et tryk på en enkelt knap, inde du forlader hjemmet.

Fylder meget lidt

Selvom robotstøvsugere kommer med en ladestation, der skal tilsluttes en strømkilde og placeres et sted, som robotstøvsugeren let kan komme hjem til, så optager robotstøvsugeren stadig meget lidt plads.

Ingen trappeuheld

Hvis du frygtede det, kan vi med det samme berolige dig; trapper er ikke noget problem for robotstøvsugere. Det er nemlig sådan, at støvsugeren sensorer opdager trappesatserne og vender om i tide. Det tekniske niveau er i det hele taget meget højt, og er du glad for den slags, vil du nyde at få robotten til at kende dit hjem og fungere fuldstændigt optimalt.

Ulemper ved robotstøvsugeren

Klarer ikke grundig rengøring

Det skal dog siges, at robotstøvsugeren endnu ikke kan erstatte den manuelle støvsugning. Som teknologien er i dag, er der bare for mange steder, hvor robotstøvsugeren ikke helt kan komme til.

Megen vedligeholdelse

Støvsugeren kører afsted af sig selv, men kræver også en del mere vedligeholdelse, end en almindelig støvsuger:

 • Filteret skal ret tit renses
 • Børsterne bør renses, hver gang efter den har kørt
 • Lange hår skal fjernes fra både hjul og børster
 • Støvbeholderen er ikke så stor og skal tømmes, hver gang efter den har kørt

Farer vild i ben, ledninger og lange gardiner

Stole- og sofaben kan være en udfording for robotstøvsugere, og er du uheldig vil den køre sig selv ind i en blindgyde af disse, som den ikke vil komme ud af. Har du mulighed for det, kan det være en fordel at sætte f.eks. spisebordsstolee op i bedste efterskolestil. Kabler og ledninger kan også volde problemer nogle gange, så hvis du skal have en robotstøvsuger, har du endnu en grund til at komme i gang med at montere ledningsclips. Har du lange gardiner vil robotstøvsugerens sensorer typisk forhindre den i at støvesuge der.

Fanger ikke støvet på lister og i hjørner

Grundet støvsugeren design kommer den ikke helt ud i hjørnerne og kan ligeledes heller ikke nå det støv, som måtte ligge på listerne. Du slipper derfor ikke for at gøre rent med en almindelig støvsuger en gang imellem – men ikke så ofte, som du gør nu.

Fordele ved robotstøvsugeren i punktform

 • Fjerner effektiv støv og skidt fra især glatte gulve
 • Forcerer nemt dørtrin på et par centimeter.
 • Meget brugervenlige
 • Fylder ikke særligt meget
 • Styrer udenom trappesatser

Ulemper ved robotstøvsugeren i punktform

 • Klarer ikke den grundige rengøring.
 • Kræver megen vedligeholdelse
 • Kan fare vild i f.eks. stole- og bordben, ledninger og gardiner
 • Fanger ikke støvet på lister og i hjørner

Tak til avXperten

Vi har til denne artikel fået hjælp fra de teknik- og elektronikglade folk fra avXperten. Kender du ikke avXperten, så kan vi fortælle dig, at de er en Danmarks største online forhandlere af elektronik og av-udstyr – blandt andet et bredt udvalg af HDMI Switch.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.